Hannibal on Route 66

Cutigliano

Dit schitterende middeleeuwse dorp heeft alle getuigenissen van het verleden bewaard. Het is gebouwd langs een belangrijke weg die zelfs door de Longobarden werd gebruikt en die de passo Arcano overschreed als toegang naar het noorden.

Vanaf 1368 werd Pistoia zetel van de Magistratura della Montagna en strategisch gezien is Cutigliano de meest geschikte plek voorde Capitanato.
Nauwe straatjes omsluiten oude paleizen en monumenten. Het belangrijkste punt van het dorp ishet plein van het gemeentehuis met het Petroniumpaleis (Palazzo del Pretorio) of de Kapinteinen van de Berg. Het Palazzo werd opgericht aan het einde van de veertiende eeuw en tijdens de volgende eeuwen verder uitgebreid. Op de oude muren van het Palazzo zie je de terracotta wapensvan de Kapiteinen die de rechterlijke macht uitoefenden terwijl het grote wapen van de Medici met de insignes van de paus LeoneX boven het gebeeldhouwde portaal uitsteekt.

cutigliano1.jpg

We drinken van het water van de bron bij het paleis en keuren het goed.

Even buiten het dorp in de kerk van San Bartolomeo kunnen we nog Florentijnse schilderwerken uit de 17de eeuw zien, maar we vinden de oude eik veel mooier. Maar dat is louter persoonlijke voorkeur.

Abatone

In dit gebied is Hannibal de Alpen overgetrokken om Etruria binnen te vallen. Hij stak de Apennijnen over op een hoogte van 1798 m boven de zeespiegel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In 1766 begon de constructie van de weg ( die al in het begin van de eeuw  ontworpen was) en die het Groothertogdom Toscane en het Hertogdom van Modena via de Apennijnen met elkaar verbond. De laaggelegen weg was de Sarrabassa vanuit Modena , Boscolungo volgens de Toscanen en zo werd de Passo Abetone geschapen.

Het project was voorbereid door Pietro Giardini vanuit Modena en Leonardd Ximenes vanuit Toscane. Deze laatste geeft zijn naam aan de weg: Via Ximeniana. Nu Route 66.

Ondertussen hebben we het vergelijkend wateronderzoek opgegeven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s