Van slagveld tot wapenfabrieken Campo Tizzoro

Campo Tizzoro

Campo Tezzoro Centro

Even een historisch intermezzo want in dit dorp willen we gewoon een echte espresso drinken. De temperaturen zijn ondertussen opgelopen tot 35 graden en we hebben al een waterbuik van het vergelijkend wateronderzoek.

De naam  Campo Tizzoro (vaak geschreven als Campotizzoro) schijnt afgeleid van Theasurus Campus of schattenveld. Misschien een referentie naar het eerder vermelde verhaal van Catilina. Het kan ook verwijzen naar het woord  “tizzi”, een afkorting van tizzon omwille van de brandstapels om de lijken te verbranden. Andere interpretaties zijn natuurlijk: strijdveld of kampplaats.

De slag van Pistoia

Campo Tizzoro is het slagveld waar de slag van Pistoia plaatsvindt. De slag van 62 voor Christus draait rond de samenzwering van Catilina . Catilina en zijn hele gevolg worden gedood door luitenant  Gaius Antonius Ibrida , in dienst van de consul Marcus Petreio.

In 1910, aan de vooravond van de oorlog wordt Campo Tezzoro de productieplaats voor vuurwapens. Daardoor ontstaat een stedelijke structuur ontworpen voor arbeiders.

In 1915 bouwt  het Italiaanse Metaallurgie Bedrijf Campo Tizzoro een spoorweg voor het transport van ijzererts tussen de moederfabriek en het station van Pracchia. (Stoomtrein).

Deze wapenfabrieken zijn van ongekend belang tijdens de wereldoorlogen en bleven de voornaamste verwerkingsfabrieken voor brons, koper en aluminium. De fabrieken bleven de belangrijkste werkgever voor de bergbewoners tot de sluiting in 2006.

Ondergronds netwerk

We vragen aan de ober wat we beslist moeten weten van dit dorp. De jongeman vertelt ons dat onder onze voeten een ondergrondse stad loopt die dateert van de wereldoorlog.
Natuurlijk, het gebied moet echt wel te lijden gehad hebben van bombardementen als er een wapenfabriek staat.

In de rotsen onder het dorp zijn galerijen uitgehouwen tot een diepte van 15 tot 30 meter. Toegang daartoe vormden 9 putten beschermd met gewapend betonnen koepels, die strategisch geplaatst waren voor de verschillende segmenten van de fabriek.

Binnen een tijdsbestek van 3 minuten konden 6000 arbeiders evacueren en onderduiken. Het veiligheidssysteem is uitgerust met 6000 zitplaatsen, een eerstehulppost, een kapel en toiletten.

De putten zijn waterdicht met luchtcirculatie en airco in het geval van gifgasaanvallen. Het tunnelsysteem is uitgerust met een autonoom elektriciteitsnetwerk in noodgevallen.

Dat hebben we dus allemaal niet gezien. En het water hebben we dit keer overgeslagen.

 

San Marcello Pistoiese

San Marcello Pistoiese is al vanaf eind achttienhonderd een toeristisch zomerverblijf. Het dorp ligt tegen een heuvel aan het dal van de Limestre.

Het dorp dateert uit de romeinse tijd en vertelt de geschiedenis van de strijd tussen Cutigliano (lees verder) en San Marcello voor de zetel van de Capitanato della Montagna (lees verder wie die strijd won) . De romaanse kerk onderging veranderingen in de XVIIde en XVIIIde eeuw.

Heerlijk bronwater.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s