Route 66 in Italia

Pracchia

We spreken af dat we een vergelijkend brononderzoek doen. Dat betekent dat we bij elk bergdorpje bij een kerk stoppen, op zoek naar de bron. Ik weet zeker dat er bronnen zijn, het enige wat we moeten doen is lege plastic flesjes meenemen en een dikke zwarte marker, zodat we weten uit welke bron we water geschept hebben.

De eerste stop is Pracchia. Het toponiem Pracchia is afgeleid van het Latijnse Pratia, dat weide, veld of grasveld betekent.

Het dorpje is een oude zetel van het Toscaanse groothertogdom van Toscane en van de Pauselijke Staat. De ruine van de kasteeltoren kan je nog zien even buiten het dorp langs de weg naar Orsigna. Vanaf deze toren heb je een overzicht op  de hele omgeving met wegkruisingen, spoorwegen en rivieren overzien.

Rond de 16de eeuw, in 1542, werd hier reeds ijzer ontgonnen (Maresca en Orsigna). De eerste ijzerbewekingsfabrieken werden opgericht om het ijzererts uit Elba en de Maremma te verwerken. Samen met  en de ijzerindustrie vanuit het eiland Elba Het productieproces wer eenvoudiger door de waterkracht van de Reno en de bossen die voor het nodige (brand)hout zorgden om te stoken. Tegelijkertijd worden de eerste huizen voor de arbeiders opgericht. Het gebied was eigendom van de hertogen van Toscane (Ferriera) tot het hele domein aangekocht werd door de Sabatini familie uit Pracchia.

In het centrum van het dorpje is de fontein. Het water smaakt naar ijzer. Ijzernijverheid was dan ook nooit ver weg in deze streek waar de werken aan de spoorweglijn werk verschafte aan de hele streek.

De Medici-famile richtte een kapel op, opgedragen aan San Lorenzo in 1687. De parochiekerk van San Lorenzo is nog altijd  een parel van eenvoud. Ook buiten het kerkje is er een bron. Lekker water, met een vleugje ijzer.

Pontepetri

De geschiedenis van dit gehucht begint in het midden van de jaren 1600 net zoals het ontstaan van Pracchia. Wellicht was er al een nederzetting voor die tijd. Het dorpje wordt belangrijk nadat Leopold van Lorraine er een weg aanlegt: de Ximeniana.

In januari 62BC worden Catilina en honderd van zijn volgelingen  door het Romeinse leger in de buurt van Pistoria  (het huidige Pistoia)  onderschept. Catilina sterft in de strijd en zijn lichaam wordt in de rivier gegooid. De geschiedenis schrijft dat de strijd plaats vond bij het dorp Campo Tizzoro waar de twee rivieren (Meresca en de Reno) samenvloeien.  Deze plek werd het latere Pontepetri.

De patroonheilige van het dorpje is Sant’Anna.  Onder de brug ontdekken we nog oude wasbekkens, maar dat het wasbekkens zijn , is alleen maar een vermoeden.

Het water van de bron bevat te veel kalk. Afgekeurd dus!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s